Facebookgroepen zijn geweldig, maar let toch maar op.

Je kent ze wel, Facebookgroepen die honderden of zelfs duizenden mensen verbinden die iets gemeenschappelijks hebben. Dezelfde interesse hebben of van ’t zelfde dorp zijn bijvoorbeeld. Zo’n groepen zijn geweldig, het brengt online mensen samen en zet mensen aan om elkaar te helpen. Even hulp nodig in de tuin? Of dat ene leuke evenement dat je organiseert in de gemeente wat promoten? Het kan zo eenvoudig! Maar jammer genoeg zit er ook een minder kantje aan…

Facebookgroepen: wie bepaalt wat er mag en wat niet?

Vanuit Facebook is er geen controle op wie wat plaatst in dergelijke groepen. Dat is niet zonder gevaar, want dat wil zeggen dat de beheerder van zo’n groep alle touwtjes in handen heeft. Zo’n groep goed beheren is niet eenvoudig, maar wat als je selectief bepaalde berichten van gebruikers verwijdert? En wat als je als beheerder probeert de algemene opinie van mensen te beïnvloeden door bepaalde berichten en personen niet toe te laten en andere berichten zelf te plaatsen?

Wie zo’n groep beheert verdient eerst en vooral een dikke pluim voor het werk dat er in gestoken moet worden, maar er misbruik van maken, da’s jammer. Zit je zelf in zo’n groep? Maak er dan zeker gebruik van, maar hou zeker in je achterhoofd dat alles wat je ziet door de beheerder bepaald wordt.

Graag geef ik nog enkele (van de vele) voorbeelden van hoe een Facebookgroep subtiel de opinie eenzijdig kan beïnvloeden.

Facebook politiek groep burgstraat Sint-Job
Dit gebeurde tijdens het schrijven van dit artikel: de beheerder van de groep deelt een link, met duidelijke politieke kritiek. Vreemd, als je in de regels van de groep zelfs schrijft dat je het niet over politiek wil hebben in de groep zelf.
Facebook verkiezingen 2018 Brecht
Bij een groep over de verkiezingen beweert de oorspronkelijke beheerder, die zelf actief is, de nieuwe beheerder niet te kennen. De nieuwe beheerder post wel erg politiek getinte berichten en bepaalde berichten werden verwijderd. (Deel 1)
Facebookgroep verkiezingen Brecht
(deel 2) De nieuwe beheerder blijkt ooit aangesteld geweest door de eerste beheerder (die nochtans beweert de nieuwe niet te kennen!), bovendien lijkt het account ook heel nep. Antwoord nooit op priveberichten en wil enkel vrienden worden met Brechtse politici. Niemand uit heel Brecht kent haar. Straffer: ze blijkt hier ook niet te wonen volgens de “kieslijst”, terwijl ze beweert van Sint-Job te zijn.
RAHC facebookgroep
De beheerder van een groep die nieuws deelt, maar enkel dat wat bepaalde mensen in een negatief daglicht stelt en dit zelfs zo vermeldt. Het is weinig neutraal.
Facebookgroep bericht Sint-Job
Een groep over Brechtse politiek waarin bepaalde partijen lang moeten wachten op goedkeuring en andere meteen alle propaganda kunnen plaatsen.
Deel gerust.

One thought

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *